Kahtena peräkkäisenä vuotena riisisato Morawewan alueella oli jäänyt mitättömäksi ankaran kuivuuden vuoksi. Viime keväänä täältä kuivuivat kaivot ja valtavat vesikasteluun varatut tekoaltaat jäivät melkein tyhjilleen.

Tänä vuonna monsuunisateet toivat alueelle runsaasti vettä ihan tulvarajoille asti. Kaikki vapaana olevat miehet ja naiset lähtivät talkoisiin pelloille leikkaamaan uutta riisisatoa, joka onnistui tänä vuonna erityisen hyvin. Rauma -kylä -projekti joutui uuden ongelmatilanteen eteen, mistä saada miehiä töihin, kun kaikki uurastavat pelloilla. Oli varauduttava urakoitsija Kuruwagen työvoimareserviin. Siitä hän irrotti työhömme yhden työryhmän, kaksitoista miestä.

 Aikataulumme oli jo myöhässä. Normaalisti kaksi tai kolme työryhmää työskentelee taloilla urakalla. Nyt vain yksi ryhmä aloitti työt. Onneksemme työntekijät ovat tottuneet työskentelemään toistensa kanssa, joten kahnauksia työtehtävien hoidossa ei ole ilmennyt.
                                                                   

Kaikkia viittä uutta taloamme alettiin rakentaa samanaikaisesti. Seiniä ei voi muurata yhteen menoon kovin korkeaksi. Niiden on kuivuttava välillä. Odottamisen aikana siirrytään rakentamaan muita. Luppoaikaa ei tule.

Toisaalla puusepät ahkeroivat ovien ja ikkunoiden karmien kanssa. Ne täytyy saada valmiiksi ennen seinien rappausta. Silloin syntyy kaunista jälkeä, ja työt etenevät jouheasti. Kaikki tehdään täällä Morawewassa paikan päällä. Silloin minun on helpompaa tarkastaa työn laatu ja aikataulutus. Olemme jo nyt myöhässä, joten lisäviivytyksiin meillä ei ole varaa.

                           

Tänään 18.3. odottelemme katontekijöitä ja tiilien rahtaamista Morawewaan.

Katontekijät tekevät työnsä urakalla. Työporukkaan kuuluu yleensä kuusi miestä. Heille kaikille on tietty työtehtävä, joten yhden talon katon pitäisi olla valmiina kolmessa päivässä. Talojen haltijoiden pitää nostaa tiilet katolle sopimuksemme mukaisesti. Tarvittava puutavara on jo toimitettu taloille. 

Tiilet pitää tilata saaren toiselta puolelta Charlessonin tiilitehtaalta, Colombon läheltä. Näille kattotiilille olemme saaneet kirjallisesti kymmenen vuoden takuun. Tiilien pitäisi tulla työmaille tänä yönä tai sitten jonakin muuna yönä parin päivän sisällä.

Näiden vuosien aikana olen oppinut jotakin paikallisesta kulttuurista.

Ensimmäinen tärkeä oppi on hymy. Mitä leveämpi on myyjän tai toimittajan hymy, sitä epävarmempaa on tilatun tavaran valmistuminen yhdessä sovittuna aikana. Ei auta, vaikka teemme kaikki sopimukset kirjallisesti DEFINITELY. Aina voi tulla eteen yllätyksiä, eikä niistä aina voi päästä yli ajoissa.

Noutaessasi tavaraa, tarkista ensin tavarantoimittajan hymy. Jos hymy on todella leveä ja mairea, niin todennäköisemmin tavara ei ole valmistunut sovittuna aikana. Voi olla myös niin, että raaka-ainetta ei ollut saatavilla, siksi tuotetta ei voitu valmistaa ajoissa. Puhelimella lyhyttä ilmoitusta ei voitu syystä tai toisesta tehdä.
 
Toinen opittu asia. Täällä on aivan turhaa kiristellä hampaita jonkun sattuman vuoksi. Siitä ei saa muuta, kuin pääkivun ja vatsanväänteitä. Jo muutama vuotta sitten opin, että kannattaa lopettaa hampaiden kiristely ennen kuin on vain ikenet jäljellä.

 Urakoitsija Kuruwagen opettamaa: WE MUST TOLERATE!

Suomessa kai sanottaisiin: OPPIA IKÄ KAIKKI!