Lauantai 14.3. Vaihteeksi jotakin aivan muuta, kuin talojen rakennuttamista. Silmälasien jakopäivä Meetiyagodassa, Hikkaduwan takamaastossa

 

Pitkän työrupeaman jälkeen on hyvä hieman ottaa etäisyyttä normaaliarkeen, ja tehdä aivan jotakin muuta. Olin lähtenyt Morawewasta tilatakseni Maharagamasta, Colombon läheltä, lahjoittajien nimikyltit. Ne kiinnitetään juhlallisin menoin talojemme seinään avajaisissa 26.4. Nyt sain todellakin odotetun ja mieluisan tehtävä, jakaa Instrumentarium Oy:n lahjoittamia käytettyjä silmälaseja alueen kaikkein köyhimmille ihmisille. Tätä hetkeä olin jo kauan odottanut.

Ajoimme silmälasien jakopaikalle Hikkaduwan takamaastoon, Meetiyagodaan. Viidakon tiukassa syleilyssä oleva pikkukylä on monien mutkien ja pikkupolkujen takana. En tiedä tarkalleen missä. Jos joutuisin ajamaan sinne yksin uudelleen, niin ehkä en koskaan löytäisi perille. Onneksi kuskini tiesi, minne mennä. Olen aina ihmetellyt näiden ”viidakkoihmisten” suuntavaistoa. Missään ei ollut minkäänlaisia kylttejä tai teiden nimiä, joiden mukaan olisi helpompaa suunnistaa. Nämä ainutlaatuiset ihmiset vain osaavat suoriutua tästäkin loistavasti.

Kuvittelin paikalla olevan vain kourallisen ihmisiä. Aamutuimaan ihmisiä oli ilmoittautunut 84 ja lisää tuli koko ajan.

Asettelimme silmälasit kauniisti pöydälle. Elina Laitinen ystävineen oli nähnyt valtavasti vaivaa lajitellessaan, pestessään, mitatessaan ja pussittaessaan lasit. Kiitokseni tulevat sydämeni pohjasta tytöille tästä valtavasta työstä!

Silmälasien jako alkoi juhlallisesti öljylamppujen sytyttämisellä, rukoushetkellä ja luonnollisesti puheilla. En voi kuin ihmetellä tätä uskonnollisuutta. Ei kukaan pakottanut heitä rukoilemaan, mutta kaikki osallistuivat rukoukseen ainakin ulkonaisesti hartaudella. Milloinkohan meillä Suomessa tai edes KN kokouksessa rukoiltaisiin näin hartaasti?

          

Paikalle oli hankittu oikea silmälääkäri, joka mittasi potilaiden näön jollakin mittarilla. Sitten he tulivat jakopöydälle noutamaan lasit mittauksen perusteella.

Ensin ajattelin, että lääkärin mukaan tulo olisi hidastuttanut kovasti jakoa, mutta yllättävän nopeasti hommeli sujui. Samassa hetkessä tarkastettiin silmäpohjat.

        

Lopulta jaoimme arviolta 150 silmälasia. Kiitollisuus loisti ihmisten kasvoilta.

                   

Kiitokset kuuluvat Instrumentarium Oy:lle, Elina Laitiselle työtovereineen ja kaikille silmälasinsa lahjoittaneille. Nyt silmälasit tuovat selvempää näkyvyyttä uusille ihmisille. Silmälasit toivat ihmisille mahdollisuuden nähdä kunnolla ehkä ensimmäistä kertaa elämänsä aikana.