Voitimme vaikeudet, ja me onnistuimme työssämme Morawewassa

 

                                  

Sri Lankan Morawewassa vietimme 3/5 talojen juhlallisia avajaisia 8.4.2015. Tänä vuonna emme saaneet kokoon kuin yhden työryhmän. Kahtena peräkkäisenä vuotena maa ei kuivuuden vuoksi antanut satoa juuri lainkaan. Viime vuonna viimeisetkin kaivot kuivuivat. Morawewalaisille koitti jälleen tiukat ajat.

Tänä vuonna monsuunisateet pyyhkivät alueen yli tuoden runsaasti vettä. Tekoaltaat ja kaivot täyttyivät. Vuoden ensimmäisen sato oli runsas ja hyvälaatuinen. Nyt kaikki kynnelle kykenevät miehet ja naiset olivat pelloilla leikkaamassa sirpeillä riisiä. Talonrakennukseen ei tuntunut olevan aikaa. Päätimme aloittaa työt saamillamme 14 miehellä 23.2.

Morawewan ankara ilmasto vaati veronsa. Miesten lukumäärä alkoi vähitellen vähetä. Lämpimässä ilmanalassa työskentelemään tottuneet nuoret miehet eivät jaksaneet työn rasitusta. He joutuivat jättämään aherruksen kesken.

Lämpötila nousi varjossa yli 40 asteen jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Tällaisia lämpötiloja mitataan normaalisti vasta huhtikuun lopulla. Olin jo luopumassa toivosta, kun mestari sanoi miesten alkavan työskentelyn aamuisin vielä hämärissä. Päivällä ruokailun yhteydessä pidämme kunnon siestan ja jatkamme niin kauan, kuin voimme nähdä.

Näin työskentelimme pitkät päivät. Siellä, missä oli sähköä saatavilla, miehet jatkoivat vielä pimeydessä aina illalliseen saakka. Kahden viikon välein miehet pitivät ansaitun lepopäivän puiden varjoissa. Ilman näiden ammattilaisten valtavaa työpanosta emme olisi onnistuneet pääsemään tavoitteeseemme.

Kolmen talon juhlalliset avajaiset 8.4.

Mendisin, nelilapsisen puuhakkaajaperheen isä piti vaikuttavan kiitospuheen. Hän kertoi, että palattuaan pakolaisleiriltä Morawewaan isiensä kolmekymmentä vuotta aiemmin omistamalle tontille, heillä ei ollut rahaa, jotta he olisivat saaneet rakennetuksi omaa kunnon kotia. Sisukas mies rakensi mudasta, risuista ja purkujätteistä perheelleen kodin odottaen ihmettä tapahtuvaksi.

Kolme vuotta sitten hän kuuli ja näki valkoisen miehen rakennuttavan koteja Morawewan kaikista köyhimmille ihmisille. Hän oli arasti kysynyt urakoitsija Kuruwagelta, mitä hänen pitäisi tehdä saadakseen samanlaisen kauniin ja turvallisen kodin. Ohjeet saatuaan, hän noudatti niitä kirjautumalla talonhakijoiden pitkään listaan.

Helmikuun alussa hänen odotuksensa palkittiin. Työmiehemme tulivat mittaamaan talon paikan. Kaivettuaan perustukset, ja miestemme muurattua kivijalan, Mendis alkoi todella uskoa todeksi, että valkoisen Keken keräämillä varoilla heille nyt rakennettaisiin ikioma koti.

Puheen loppu peittyi ilon kyyneliin.

                                           

Samana päivänä saimme luovuttaa uuden kodin viisilapsiselle Fernandon perheelle. Pienin talon uusi asukas on vasta kolmen kuukauden vanha poika-vauva. Tämä perhe oli ensimmäinen kristitty perhe, jolle rakennettiin koti.

Samoin uuden kodin sai kaksi lastaan sisällissodan pommituksissa menettänyt Mutthun perhe. Heillä on kuusi ja neljävuotiaat lapset.

Kaksi viimeistä taloa luovutetaan juhlallisin menoin 25.4.

Nyt on Rauma-kylässä Morawewassa rakennettuina 42 kaunista uutta kotia tasapuolisesti niin sinhaleeseille, kuin tamileillekin.

Tahdon kiittää kaikkia lahjoittajia. Ilman teidän tukeanne emme olisi voineet edes aloittaa Rauma-kylä -projektiamme 2009.   

Kiitollisena

Keijo ”Keke” Ahorinta

Aito Fiilis ry, projektikoordinaattori

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.aitofiilis.fi