Uni ei oikein tullut silmään yöllä. Niin monta tekijää jäi vielä auki Prasannan talossa, mitkä voivat mennä vikaan. Kuistia viimeistelevän Masonin sanat pyörivät päässäni: ” Aamulla kuisti on vielä märkä, mutta kyllä sekin puolilta päivin on kovettunut!” Lattioiden pinnoituksia tehtiin vielä eilen aamulla, joten niiden pitäisi olla kuivat tänään.

Ajelimme hyvissä ajoin Kirubakaran talolle. Vatsanpohjassa oli runsaasti perhosia, sillä Kirubakaran oli jättänyt niin monta työvaihetta joko puolitiehen tai aloittanut työt vasta hiillostamisen jälkeen. Vaimonsa vierailu Saudeissa teki miehen vielä arvaamattomaksi. Hän häipyi jonnekin kertomatta kenellekään mitään. Nyt on hänen elämänsä yksi huippuhetkistä. Toivottavasti hän on ymmärtänyt tämän seikan valmistautumissaan.

Murehtimiseni oli jälleen aivan turhaa. Aivan kaikki ei ollut vielä valmiina meidän kellomme mukaan. Prosperous time - otollisin aika - oli vasta 11.20. Lapset ja aikuiset hyörivät tutussa työnpuuhassa sinne tänne. Välillä he muistivat odottavia vieraitaan tarjoamalla kylmää lime-mehua.

        

                           

                   

                                                   

Juhlallisuudet alkoivat öljylampun sytyttämisellä. Sain olla sytyttämässä onnellisuutta ja tulevaisuuden toivoa symboloivan öljylampun Kirubakaran sisaren ystävällisellä avustuksella. Tulitikku on kovin lyhyt ja tuuli meinasi tehdä tepposet sytytysyritykseni. Hyvällä avustuksella sain lampun sydämen palamaan kunnolla.

Kuten suurissa juhlissa kuuluukin, juhlavieraat kukitettiin kaulaan ripustetuin lein. Supervisor antoi oman leinsä kaulaani. Aidoista luonnonkukista punotut leit painavat paljon. Sen lisäksi ankara helle lisää paitani kostumista hiestä. Kestin kuitenkin kaiken herrasmiehen lailla.

Kirubakaran Janusha-tytär auttoi ovinauhan leikkaamisessa. Se on tarkkaa puuhaa. Jokainen halukas sai muistoksi tilaisuudesta pätkän kultaista nauhaa.

Weerasinghe, sokea maallikko-hindupappi, valmistautui rituaalimenojen järjestämiseen. Kuten aina tamilien juhlallisuuksissa, niin nytkin, talon veranta suojattiin tulella, joka karkottaa kaikki pahat henget pois talosta, ja myöhemmin estää niiden palaamisen taloon.

Saimme kukin suojaavan merkin otsaamme ja kaulaamme. Pappi jatkoi rituaalin suorittamista. Kaikki yhtyivät papin rukouslauluun. Hiruni, pikku koululainen, johdatti meidät hartaaseen rukoukseen. Kukkien terälehtien ripottaminen hindualttarille merkitsee hedelmällisyyttä ja vaurautta, joiden toivotaan pysyvän talossa.

Harras rituaali päättyi riemuun, kun kauniisti koristellun kakun päällä oleva kynttelikkö sytytettiin. Palettuaan tiettyyn pisteeseen asti, se avautui Lootus-kukan tavoin. Kaikki purskahtivat iloiseen nauruun ja kätten taputuksiin.

Pikku-Janusha ojensi minulle kakkuveitsen, jolla minun oli määrä leikata palanen kakusta. Sain osakseni suurimman kunnianosoituksen, minkä tällaisissa juhlallisuuksissa voi saada. Janusha otti leikkaamani kakunpalan, ja syötti sen kauniisti minulle. Näin tehdään vain kaikkein parhaimmalle ystävälle. Esim. häissä hääkakunpalan tuore aviopari syöttää toinen toisilleen ikuisen rakkauden, ystävyyden ja yhdessäpysymisen merkiksi. En voinut syöttää kakkua Janushalle, sillä silloin olisin sitoutunut olemaan hänelle aviopuoliso koko loppuelämäni. Sen sijaan nuolaisin hänen sormensa puhtaaksi. Luonnollisesti juhlaväki purskahti hyväntahtoiseen nauruun.

Annoin lopuksi pienen lahjan tupaantuliaisiksi. Teetä, herkkukeksejä, lapsille namuja, paketillisen suomalaista purukumia ja kuulakärkikynän.

Sydämellisten halausten saattelemina siirryimme haikein, mutta iloisin mielin Prasannan talolle.